950 Vizualizari

14 Dec, 2012 la 3:42 am

Bufnita, de departe cea mai fascinanta pasare

Stiai ca sunt unele dintre cele mai bune pradatoare din natura, datorita zborului lor silentios?

 

Autor: Roxana Roseti

 

Au inspirat întotdeauna teamă, dar și fascinație, datorită agilității și prestanței lor, numărându-se printre păsările despre care nu s-au aflat prea multe lucruri. Au fost descoperite în Franța, acum 20.000 de ani, însă ele apar și în hieroglifele egiptene. În cultura populară, reprezintă ghinion, moarte, prosperitate și înțelepciune.

Există detalii despre viața bufnitelor, pe care nu le știm, sau pe care le aflăm treptat, datorită ultimelor cercetări efectuate de către oamenii de știință.

Bufnitele vaneaza o mare varietate de animale, deci intra in categoria pasari de prada. Sursa lor de mancare consta in mamifere mici cum sunt soarecii, veveritele si iepurii. Ele isi suplimenteaza dieta hranindu-se si cu pasari mai mici, insecte si reptile .

 

Viziune binoculară si „super-pene”Bufnitele nu-și pot mesteca prada, deoarece, ca orice altă pasăre, nu au dinți. În schimb, ele înghit prada cu totul, iar dacă este vorba de prada de dimensiuni mari, bufnițele o rup în bucăți înainte să mănânce. Mai târziu, bufnițele consumă și părțile mai greu digerabile, cum sunt oasele, penele și blana.

 

Ele vânează noaptea, și fac aceasta pentru a evita competiția de pe timpul zilei, cu alți prădători precum șoimii și vulturii. Desi procuratul hranei pe timp de noapte este normal pentru majoritatea bufnițelor, unele specii, cum este bufnița cu urechi scurte, vâneaza ziua. Cu toate acestea, exista și specii care preferă să vâneze în zori sau la apus.

Mai mult, frumoasele lor penaje au si o „superputere”. Aceea de a zbura silenios. Astfel se explica si atacurile reusite ale bufnitelor asupra cailor, oilor si a altor animale mai mari decat ele.

Bufnițele nu au capacitatea de a-și mișca ochii în orbită, ceea ce înseamnă că își întorc întregul cap pentru a vedea în direcții diferite. Deoarece bufnitele au ochii orientați spre față, au dezvoltat, de-a lungul timpului viziune binoculară.

Cercetătorii spun că studiile cu privire la aceste interesante păsări sunt departe de a se fi încheiat, descoperirile în ceea ce le privește fiind pline de surprize.

 

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*