581 Vizualizari

24 Apr, 2016 la 8:14 pm

Bengaleza, prietena ideala pentru iubitorii de pisici

Pisica Bengaleza (Prionailurus bengalensis) este o rasa de pisici obtinuta prin incrucisarea pisicii domestice precum Abyssiana sau American Shorthair cu pisica leopard, un prim eveniment de acest gen petrecandu-se, in 1963, in Statele Unite.

Potrivit agerpres.ro, Bengaleza si-a primit numele de la denumirea stiintifica a pisicilor leopard (Pironaliurus bengalensis). Pisicile Bengaleze sunt foarte des intalnite in regiuni ca Indonezia, Filipine si estul si sudul Asiei, potrivit animalutze.com.

In 1980, crescatorii de pisici au inceput un nou program planificat de reproducere a raselor. Geneticiana Jean Mill, o mare iubitoare de pisici, initiatoarea acestui program, a dorit sa creeze o pisica ce urma sa arate ca o pisica leopard asiatica, dar sa aiba temperamentul unei pisici domestice, pentru a putea fi tinuta ca si companion pe langa om, pentru a schimba, astfel, mentalitatea si viziunea celor care comercializau pisicile salbatice pentru blana lor. In urmatorii ani, rasa a fost in continuu imbunatatita prin selectarea atenta a partenerilor si acceptata de Asociatia Internationala a Pisicilor (The International Cat Association – TICA – cel mai mare registru genetic cu pisici domestice), in 1983, urmata de o recunoastere deplina in 1991, potrivit site-ului cattime.com.

Rasa Bengaleza este cea mai raspandita si populara dintre rasele de pisici domestice cu pete si este singura incrucisare intre o pisica domestica si o pisica salbatica, acceptata pe scara larga. Fiind relativ o rasa noua de pisici, incepand cu a patra generatie pisicile Bengaleze sunt mult mai blande si mai prietenoase. De la generatia a cincea sunt considerate animale de companie, avand toate caracteristicile unei pisici domestice, dar pastrandu-si infatisarea animalului salbatic, pisica Leopard din Asia (Prionailurus bengalensis). Intre calitatile lor exceptionale se numara inteligenta, afectiunea si pofta de viata si de joaca, potrivit animalutze.com. De asemenea, o caracteristica importanta o reprezinta elasticitatea si dexteritatea lor. Spre deosebire de majoritatea pisicilor domestice, pisicile Bengaleze sunt mari iubitoare de apa.

Pisica Bengaleza si-a pastrat multe din caracteristicile pisicilor Leopard, avand un corp mai lung comparativ cu celelalte pisici, mai multe culori si semne pe blana, inclusiv vartejuri. Este o pisica de talie medie spre mare: masculul ajungand pana la greutatea de 9 kg, iar femela cantarind intre 4 si 6 kg. Corpul este foarte solid si robust, in special la masculi. Membrele posterioare sunt putin mai lungi decat cele anterioare. Capul este rotund, cu mustati foarte bine dezvoltate, cu urechile de dimensiuni medii, rotunjite la varf. Nasul este lat si scurt. Ochii sunt mari, usor oblici. Coada este de lungime medie, mai groasa la baza si mai subtire catre varf, fiind intotdeauna neagra la varf. Labutele sunt mari, rotunde, cu pernutele negre.

Blana este scurta, matasoasa si stralucitoare, marmorata, avand desene cu linii circulare, cu pigmentatie perfect vizibila pe bot, urechi, gambe, coada si corpul intr-o nuanta mai deschisa. Culoarea de fond a blanii poate fi cafeniu tigrat, gri stralucitor, auriu, roscat sau culoarea nisipului. Petele de culoare pot sa fie negre, maro, de culoarea bronzului, ciocolatii sau de culoarea scortisoarei, potrivit site-ului animalutul.ro. Ochi au si ei culori diferite: albastri pentru pisicile care seamana cu linxul si azurii (albastru-verzui) pentru cele tigrate de culoarea sepiei sau cele care au blana maro.Pisicile Bengaleze nu sunt animale agresive. Abunda de energie si au mereu chef de joaca. Inrudite cu pisica Leopard, sunt foarte bune atlete, catarandu-se cu agilitate in cele mai inalte locuri si executand niste salturi uluitoare. Comunica cu stapanul si adora sa se joace cu acesta, urmarindu-l oriunde are ceva de facut. Ele stabilesc o legatura puternic emotionala cu prietenii lor oamenii si devin tovarasi loiali ai acestora. Aceste pisici au nevoie de cateva accesorii si jucarii, astfel incat sa nu se plictiseasca cand raman singure.

Bengaleza domestica nu este diferita fata de celelalte rase de pisici in ceea ce priveste ingrijirea si hrana. Doar o scurta tesalare, o data pe saptamana pentru a indepartate firele desprinse din blana, o va face sa se simta si sa arate grozav. Speranta de viata a acestora este de 14-16 ani.

Recordul absolut in materie de preturi este detinut de pisica Bengaleza, consemnat in Guinness Book, ca fiind de 42.000 de dolari (25.320 de lire sterline), platit in 1998 de o londoneza.

 

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI