1178 Vizualizari

22 Dec, 2015 la 4:51 pm

ADOPTA un RAS!

Rasul era candva o specie raspandita in intreaga Europa. In ultimul secol insa, specia aproape a disparut din Vestul si Centrul Europei, din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatului. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1.200 – 1.500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).

Cea mai mare amenintare la adresa rasului o reprezinta influenta activitatilor umane, care duc la distrugerea si fragmentarea habitatului.

Rasii au nevoie de ajutorul tau acum!

Adopta un ras!

Prin implicarea ta, vei deveni un partener foarte important al WWF (World Wide Fund for Nature). Vei face parte dintr-o comunitate de persoane care contribuie in mod semnificativ la succesul proiectelor pe care WWF le desfasoara pentru protejarea padurilor. Concret, poti dona 15, 20, 25  de lei sau orice alta suma pentru a sustine aceasta campanie. Pentru gestul tau vei primi un ras de plus, marca WWF, un certificat personalizat de prieten al naturii, newsletter online in fiecare luna, pentru a fi la curent cu proiectele WWF si, evident…mii de multumiri din partea rasilor!

Sa facem cunostinta cu rasul



Rasii pot trai de obicei pana la 17 ani in salbaticie, in mod exceptional pana la 24. Dupa aproximativ 70 zile de gestatie, femela da nastere la 1 – 4 puiuti. Ca toti pisoii, si puiutii de ras se nasc cu ochii inchisi. Mama ras isi creste puiutii singura. Dupa 10 luni, rasii tineri pot sa isi procure singuri hrana si se despart de mama, plecand sa traisca pe cont propriu.

Urechile rasilor sunt mari, de 4-5 cm, si se termina cu smocuri de par care fac specia de neconfundat. Rasii pot auzi un soricel de la o distanta de 60 de metri. Rasii se ascund atunci cand aud oamenii, astfel ca este foarte greu sa te intalnesti cu vreun ras cand te plimbi in padure.

Felina „invizibila”

Rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu. De ce sunt rasii in pericol? Rasii au nevoie de suprafete foarte mari pentru hrana, adapost, perpetuarea speciei: aproximativ 30 km2 pentru un individ.

Astfel ca principala amenintare este pierderea si fragmentarea habitatului, din cauza dezvoltarii infrastructurii urbane sau rurale: constructii de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor si a statiunilor in zonele protejate, fara a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitatii.

Taierile ilegale, care afecteaza habitatului rasului, sunt o alta amenintare la adresa speciei, la fel ca si braconajul.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI