658 Vizualizari

11 Oct, 2016 la 2:13 pm

Adopta un ras!

sursa foto - http://www.outdoorphotography.ro

WWF Romania continua campania de protejare a rasilor de la noi din tara, specie care, candva era raspandita in intreaga Europa. Insa, in ultimul secol, rasii aproape au disparut din vestul si centrul Europei, ”din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatului. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 – 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).

Prezenta rasului – alaturi de cea a altor carnivore mari: ursul, lupul – este dovada unui mediu natural sanatos, nealterat.

Cea mai mare amenintare la adresa rasului o reprezinta influenta activitatilor umane, care duc la distrugerea si fragmentarea habitatului.Rasii au nevoie de ajutorul tau acum! Implicarea ta este esentiala pentru succesul activitatilor de conservare a padurilor, casa rasilor, pe care WWF le deruleaza in Romania:

• obtinerea statutului de protectie integrala pentru padurile virgine din Romania, cu ajutorul celor peste 100.000 de persoane care au semnat petitia pentru protejarea acestui tezaur natural al tarii;

• salvarea de la taiere a 351 ha. paduri virgine la Sinca Veche, langa Brasov;

• certificarea in sistem FSC© a 2.4 milioane ha. de padure privata si de stat, ceea ce garanteaza gestionarea responsabila a acestora;



• prevenirea si reducerea taierilor ilegale”, spun cei de la WWF Romania.

Cum poti salva rasii din Romania?

Adoptandu-i! Prin implicarea ta, vei deveni un partener foarte important al WWF. Concret, poti dona pentru cauza – 200, 150, 90 sau oric esuma doresti – in schimbul careia vei primi un ras de plus, jucarie cu marca WWF, un certificat personalizat de prieten al naturii, newsletter online lunar cu informatii despre activitatile si campaniile WWF.

DESPRE RAS!

Rasii pot trai de obicei pana la 17 ani in salbaticie, in mod exceptional pana la 24. Dupa aproximativ 70 zile de gestatie, femela da nastere la 1 – 4 puiuti. Ca toti pisoii, si puiutii de ras se nasc cu ochii inchisi. Mama ras isi creste puiutii singura. Dupa 10 luni, rasii tineri pot sa isi procure singuri hrana si se despart de mama, plecand sa traisca pe cont propriu.

Urechile rasilor sunt mari, de 4-5 cm, si se termina cu smocuri de par care fac specia de neconfundat. Rasii pot auzi un soricel de la o distanta de 60 de metri. Rasii se ascund atunci cand aud oamenii, astfel ca este foarte greu sa te intalnesti cu vreun ras cand te plimbi in padure. Pentru ca, rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Un singur comentariu

  1. Iluminat Public spune:

    Ce ziceti voi ca nu lasa urme? N-ati vazut urme de ras prin zapada? Sau acum te pomenesti ca de cand si-a bagat cablu, si rasul hiberneaza?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*